As-mogendhoden


De oranje landen behoorde tot de as-mogendheden

De asmogendheden, ook wel de as genoemd, vormden voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog een alliantie, waarvan de kern bestond uit Duitsland, Italië en Japan.

De term werd voor het eerst gebruikt door de Italiaanse dictator Benito Mussolini in november 1936 toen hij sprak over een as Rome-Berlijn nadat Italië en Duitsland een vriendschappelijk verdrag hadden getekend (samen met het door Duitsland geannexeerde Oostenrijk, vormden zij een as door Europa). Later zouden Duitsland en Italië hun relatie nog meer versterken door het Staalpact van mei 1939.

Doordat Polen werd binnengevallen is de wereld in tweeën verdeeld geweest tussen de geallieerden enerzijds en de asmogendheden anderzijds. Beide vochten op verschillende fronten, die zich uitstrekten van West-Europa tot Zuidoost-Azië. Ook werd er veel gevochten om de heerschappij op zee en in de lucht.

De voorwaarden van het pact veranderden op 18 maart 1940 tijdens een ontmoeting van Hitler en Mussolini in de Alpen. Daar besloten ze om een alliantie te vormen tegen Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.

 

Deelnemers aan het drielandenpact:
Nazi-Duitsland
Koninkrijk Italië
Japans Keizerrijk

 

Mede-ondertekenaars van het drielandenpact:
Koninkrijk Bulgarije (1 maart 1941)
Koninkrijk Hongarije (20 november 1940)
Koninkrijk Roemenië (23 november 1940)
Eerste Slowaakse Republiek (24 november 1940)

 

Andere landen die aan de kant van de as-mogendheden stonden, maar niet meevochten, waren:
Finland
Italiaanse Sociale Republiek 
Japans-China 
Onafhankelijke Staat Kroatië 
Mantsjoekwo 
San Marino
Thailand (toen nog Siam geheten)
Vichy-Frankrijk 

Maak jouw eigen website met JouwWeb